Antoni Benaiges

divendres, 30 d’agost del 2013

Desenterrem el silenci a Cabrera de Mar

Divendres dia 6 inaugurarem l'exposició a Cabrera de Mar, a Cal Conde un espai al centre del poble que fa poc ha adquirit l'Ajuntament d'aquesta vila.

Qui vulgui apropar-se serà benvingut!!

A més a més informar-vos que estem esperant uns articles inèdits del mestre Benaiges, així com uns poemes publicats l'any 35 i 36 a un diari de Burgos.








****************************************

A la carretera de nou!!!


Setembre, octubre, novembre i desembre són mesos d'activitat, l'exposició no s'atura.  Després de la parada obligada, per la seva importància, al centre d'interpretació de la batalla de l'Ebre de Corbera, anem a Cabrera de Mar, l'antiga Ilturo, vila fundada pel romans i de molta importància a la comarca.  Estarem durant el mes de setembre a Cal Conde, una casa pairal al centre de la vila. Ben segur que tindrem una bona acollida.

Passada l'exposició de Cabrera aquesta continua i la propera parada és molt especial, molt.....l'expo arriba a Mont-roig del Camp, vila de l'Antoni Benaiges, portàvem intentant-ho des de 2011 però finalment arribem ara i arribem en la millor data possible, per festes, amb un llibre sota el braç i un documental per presentar.  Serà durant tot el mes d'octubre i finals de setembre, 27 inaugurem al centre Miró, una sala que es troba a la esglèsia vella

Durant aquestes festes de Sant Miquel de 2013 des de l'Ajuntament es vol donar un pes especial al seu mestre desaparegut l'any 36, fins i tot hi ha la possibilitat de que una plaça de la vila del Baix Camp porti el seu nom.   Anem desenterrant el silenci i la vida i obra d'aquest mestre oblidat es va difonent, corre, arriba,.....

Després Mataró, hi serem durant tot el mes de novembre a Can Palauet, una sala fantàstica a la plaça de l'Ajuntament.

I per tancar l'any, visitarem Vilanova i La Geltrú, vila d'importància en la vida del mestre ja que allà entrà en contacte amb la tècnica Freinet i d'allà sortiren els seus primers quaderns, per exemple l'Afany.

Al mes de setembre l'exposició farà dos anys de vida i la veritat és que no ha parat, hem passat per Lleó, Briviesca, Barcelona, Mataró, ......més de 17 sales.....per l'any vinent anirem a Valladolid, pot ser al Museu de l'exilia la Jonquera,...... 

 




divendres, 23 d’agost del 2013

Desenterrem el silenci a Mont-roig del Camp


HOMENATGE AL MESTRE ANTONI BENAIGES A LA SEVA VILA, MONT-ROIG, EL MESTRE QUE EDUCAVA PER FER HOMES LLIURES.











Al Centre Miró, mestres valencians observen els quaderns de Bañuelos. Foto: Andreu Fernandez

Al Centre Miró, Jaume Roigé Benaiges, nebot del mestre i propietari dels quaderns. Foto: Andreu Fernandez








Al Centre Miró, visita guiada. Foto: Andreu Fernandez

Sota la placa amb la família Benaiges Foto: Andreu Fernandez




















La història




A finals de juliol del 1936, just al principi de la Guerra Civil, va desaparèixer el mestre català Antoni Benaiges. Dos anys abans havia arribat al poble burgalès de Bañuelos de Bureba disposat a aplicar, a la seva petita escola rural, la tècnica Freinet, una innovadora metodologia pedagògica basada en la participació dels alumnes i l'ús de la impremta.

Durant més de 75 anys, la feina i la personalitat del mestre van romandre en la intimitat del record dels seus antics alumnes i dels seus companys de professió, mentre la família conservava el desig de conèixer la veritat sobre el seu parador.

L'agost de 2010, amb motiu de l'exhumació d'una fossa comuna al paratge de La Pedraja (Burgos), la memòria del mestre va emergir i es va iniciar una investigació que ha descobert una història única, emotiva i poètica.













Un llibre, una exposició fotogràfica i un documental













Aquesta història l’hem explicada amb una exposició fotogràfica, anomenada Desenterrant el silenci i que s’ha exhibit a més de 15 sales. Un llibre: AntoniBenaiges, el mestre que va prometre el mar, dels autors Francesc Escribano, la Queralt Solé, Francisco Ferrandiz i Sergi Bernal. I en breu presentarem el documental, El Retratista, fet sota la direcció de l’italià Alberto Bougleux.











Homenatge i dignificació a Mont-roig del Camp



Tot aquest projecte de memòria té l’objectiu de recuperar i dignificar la figura del mestre assassinat Antoni Benaiges i amb ella la resta del col·lectiu d’assassinats pel feixisme.

Al març de 2013 el Memorial Democràtic l’homenatjava a l’Escola Jacint Verdaguer, mesos després el poble de Bañuelos batejà la seva escola com “Escuela Antonio Benaiges”, la història continua i la propera parada serà Mont-roig del Camp, la seva vila.

Aquest correu és una invitació a particulars i mitjans, una comunicació per que tingueu coneixement de l’acte de memòria que farem acompanyats de la família i vilatans a Mont-roig del Camp.











Programa




Dijous 26 a les 20 hores, presentació del llibre: Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar, amb la participació d’en Francesc Escribano , Leopoldo Blume i Sergi Bernal. Lloc: Casa de Cultura, Verge de la Roca, 5.




Divendres 27 a les 19 hores, inici de la festa major de Mont-roig del Camp.

Lectura del pregó de festa Major per part de la família Benaiges. El llegiran l’Elisa Benaiges i en Jaume Roigé, nebots de l’Antoni. (Plaça Joan Miró)Seguidament es descobrirà la placa commemorativa que l’Ajuntament instal·larà a la façana de la casa on va néixer, per acabar s’inaugurarà l’exposició fotogràfica, Desenterrant el silenci, a l’església vella de Mont-roig del Camp.(Carrer Major)




Setmana cultural de Mont-roig (finals d’octubre)

Passi del documental El Retratista. Lloc: Casa de Cultura, Verge de la Roca, 5.






Recordeu esteu tots convidats...






"Una vida sin memoria no sería vida: Nuestra memoria es nuestra coherencia, nuestra razón, nuestra acción, nuestro sentimiento." (L.Buñuel)






divendres, 2 d’agost del 2013

EL RETRATISTA:

Ja tenim el documental del mestre Benaiges!!! i al setembre-octubre el presentem a Barcelona
 

L'Alberto i en Sergi a Bañuelos de Bureba, octubre de 2011.


La història de l'Antoni Benaiges va començar a divulgar-se el setembre de 2011, un any després de que la vida del mestre emergís amb força de la fossa comuna que s'obria a la Pedraja. 

Per primera vegada es presentava l'exposició de l'Antoni Benaiges, i era al casal de barri Les Esmandies de Mataró, el Casal havia contribuït a fer realitat l'exposició fotogràfica, participant en la seva producció.

Aquesta exposició, després de dos anys i havent passat per 15 sales, continua en ruta. Va passar pel Castell de Montjuïc, de la mà del Memorial Democràtic, després va passar per Burgos i Corbera, ara anirà a Cabrera, després a Mont-roig, vila del mestre, on li farem un merescut homenatge, per continuar la ruta Mataró, Vilanova i La Geltrú,...... 

Des de la primera exposició la història del mestre va començar a còrrer com la pòlvora,van publicar notícies relacionades amb ell a diaris, a la televisió, ràdio, gent que s'apropaven a preguntar.....i amb això va arribar el llibre:  Desenterrant el silenci:  Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar. Darrera el llibre el Francesc Escribano, la Queralt Sole, el Paco Ferrandiz i jo.  Una bona bateria de persones per explicar aquesta història oblidada per més de 75 anys.

Ara el llibre s'acaba de reimprimir, ja que en 4 mesos s'han distribuït més 2500 i la història camina, arriba més lluny, cal agraïr l'esforç de les editorials Blume - Mirmanda - Ventall per apostar per aquest projecte, per què avui dia no s'atreveix qualsevol amb un llibre de fotografia.

Com deia, aquesta història ara va per Terra, Mar i Aire. 

 La Terra, és l'exposició fotogràfica, que corre de vila en vila. 
 El Mar, és el llibre: Desenterrant el silenci, que ens porta la història del mar, una història bella, de somni i Aire, l'aire és el documental, ja que amb ell hem tocat cel.  On dues persones sense un ral han fet un treball documental increïble, ha triomfat la il.lusió i la necessitat de fer les coses, perque no les concebíem d'altra manera.  Aquest documental es fa gràcies a la gent, no a un productor que veu negoci i et diu talla aquí o allà, no!, es fa per que la gent vol que es faci, on 185 persones han fet la seva aportació per que la història tiri endavant. Això et dona una legitimitat brutal.  Aquells que van confiar en nosaltres, ens van confiar 7500 euros, i així sumant i sumant els seus petits esforços hem fet El Retratista i el rigor ens ha fet arribar fins a Mèxic per explicar la història tal com és.  

Cal dir que gràcies a tota aquesta tasca hem anat explicant i denunciant el drama que encara viuen els familiars dels assassinats i desapareguts pel feixisme als anys 30.  I hem portat l'obra i la memòria dels mestres amb nosaltres a tot arreu.  


 Homenatge a l'Antoni Benaiges a l'escola de Bañuelos

El Documental El Retratista ha estat un repte superat per la memòria col.lectiva, ja que ens posavem a treballar en el moment en que el govern Rajoy tallava les ajudes dedicades a la memòria Aquí la història del mestre Benaiges és fossa i oblit imposat, mort, a Mèxic en canvi, hem trobat la vida, perque allà els nens mexicans continuen abraçant a Freinet, Redondo i Benaiges, imprimint el seu nom amb imprenta maternal com fa 75 anys i des dels anys quaranta.

Ara el retratista ja el tenim i dels 25 minuts inicials hem passat als 52, han passat molts mesos des de que vaig embarcar a l'Alberto Bougleux en aquesta història i estem contents de poder explicar-la en un altre format, el de vídeo. 


Els nens de Bañuelos imprimint, 1936.


Tipus a San Andrés de Tuxtla, Veracruz.

Però com va entrar l'Alberto en tot això?  ell, és un pare de l'escola bressol dels meus fills, el que no sabia en aquell moment, és que és un documentalista que havia tractat el tema de les fosses a Bòsnia, els desapareguts d'Algèria i era molt sensible a la tècnica Freinet ja que la utilitzavaQuan em van dir que era documentalista ràpidament li vaig proposar de venir a Burgos a l'obertura de la 2a fossa.  Per sort vaig trobar a un dels millors.  L'Alberto fa poesia visual.


 A la fossa de la Pedraja.

De tot això i del meu coneixement de la historia de l'Antoni Benaiges, ha sortit aquest documental, en breu serà presentat a Barcelona de la ma del Memorial Democràtic, per ara s'ha presentat una premiere online per als mecenes, i les impressions d'aquests han estat molt positives.

Sebastià Gertrudix ens deia:  

"Em sembla un treball fantàstic, ple de delicadesa, de rigor i de denúncia. Felicitats."

El Francesc Úbeda i Amparo Oltra ens transmetien:

"Estimats amics de El Retratista, a nit vam poder veure el vostre documental. Ens varem sentir tan emocionats i al mateix temps tan orgullosos d'haver participat en el vostre projecte, que ens hem de felicitar per haver aconseguit portar-lo a terme . Nosaltres, el meu marit i jo sóm mestres jubilats i durant molts anys practicarem en les nostres aules les tècniques Freinet amb resultats espectaculars. Erem una comunitat feliç (mestres, pares i xiquets ) les noves i succéssives lleis d'educació ens feren readaptar les metodologies als currículums sempre canviants i mai efectius, perque mai escoltàren les veus dels que coneixien la realitat del dia a dia amb els xiquets. Nosaltres forem mestres Freinet fins l'últim dia de la nostra vida professional i ens sentim molt orgullosos. 
Us felicitem de tot cor per la vostra tasca i confiem en les noves generacions. 
Una abraçada"

Francesco d'Itàlia:

"Vi la pelicula en Vimeo, es muy bonita y preciosa, me gustò muchisimo.

Soy feliz por mi contribucion y espero que se pueda ver en Italia publicamente pronto,
Felicidades"


Signant autògrafs,...je je je je




Imatges de l'Edith Olín

 

L'Elisenda i la Licia participant en la filmació.

  L'Alberto entrevista a Fernando Jiménez, sin duda uno de los que más saben de Freinet.