Antoni Benaiges

dijous, 30 de novembre del 2023

Antoni Benaiges i Nogués va a los Premios Goya


'El maestro que prometió el mar' opta con 5 nominaciones a los Premios Goya


Felicitats #ElMaestroQuePrometióElMar ! 🙌🏼 Actor protagonista: Enric Auquer 🙌🏼 Actriu de repartiment: Luisa Gavasa 🙌🏼 Guió adaptat: Albert Val 🙌🏼 Disseny de vestuari: Maria Armengol 🙌🏼 Música original: Natasha Arizu 👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼



    📸Sergi Bernal

    📸Sergi Bernal
    📸Sergi Bernal
                                📸Sergi Bernal

dilluns, 27 de novembre del 2023

#ELMESTREQUEVAPROMETREELMAR A MATARO

Mil mercès Mataró!!

Aquests tres dies a Mataró ha anat la mar de bé.En tres dies 1206 persones han vist El mestre que va prometre el mar. Diumenge i dilluns els millors dies.

Fotografia: Lluís Rugama


Horaris:
Dissabte, 25 de novembre

6:00 de la tarda
8:00 del vespre

Diumenge, 26 de novembre
6:00 de la tarda
8:00 del vespre

Dilluns, 27 de novembre
6:00 de la tarda (sessió de l’espectador)
8:00 del vespre

PRESENTACIONS A CÀRREC DE Sergi Bernal



Fotografia: Beatriz Jimenez
Fotografia: Beatriz Jimenez

Fotografia: Lluís Rugama
Fotografia: Lluís Rugama
Fotografia: Lluís Rugama


divendres, 24 de novembre del 2023

"El mestre que va prometre el mar" a Cal Graset #més324

"El mestre que va prometre el mar"

Francesc Escribano, Sergi Bernal i Queralt Solé ens presenten la pel·lícula i del llibre

dilluns, 20 de novembre del 2023

Col·loqui als Cinemes Renoir Floridablanca

Ahir vam fer un col·loqui als @CinesRenoir la Pati Font, directora del film, l'Albert Val, guionista, en Milo Taboada, més conegut com a Padre Primitivo i un servidor.

#elmaestroqueprometioelmar #elmestrequevaprometreelmar





divendres, 17 de novembre del 2023

dissabte, 11 de novembre del 2023

Diario de Burgos. Entrevista a Enric Auquer



DIARIO DE BURGOS>> PROTAGONISTAS>> ENRIC AUQUER

"Un filme que hace justicia a los que educaban desde el respeto"
Juana Samanes - sábado, 11 de noviembre de 2023

"Perfeccionista. Para encarnar a su personaje se documentó mucho pero con escritos del propio Antoni Benaiges y cuadernos que publicó con los niños
".

https://www.diariodeburgos.es/noticia/z3cae45c1-ce21-9819-c2634023c5d1678b/202311/un-filme-que-hace-justicia-a-los-que-educaban-desde-el-respeto


La memoria histórica es el eje del drama El maestro que prometió el mar, que sitúa en primer plano la figura del docente catalán Antoni Benaiges, que ejerció con métodos novedosos en el pueblo burgalés de Bañuelos de Bureba, dos años antes de comenzar la Guerra Civil. El actor catalán Enric Auquer realiza un actuación portentosa en este filme.

¿Sintió mucha responsabilidad al encarnar a un personaje real?
No tanta porque fuera una persona real sino porque tuve que tomar decisiones cuando asumí que se trataba de reparar una parte de memoria histórica, una vida borrada.

La película también habla de que un hombre que amaba la enseñanza y que tenía ideas muy novedosas al respecto. ¿A usted fue lo que más le llamó la atención o hubo otros?
Entre los objetivos de La República se encontraba el sacar a los sacerdotes de las escuelas, por ahí se abrió la puerta a muchos maestros que creían que había que poner al niño en el centro de la educación y el aprendizaje a través de la experiencia, del juego.

Tuvo que interpretar escenas con niños. ¿Se entiende bien con ellos?
Yo tengo dos hijos y me responsabilicé mucho de esa parcela, porque uno de los retos era que estábamos hablando de educación, y también era recuperación de memoria, de hacer justicia a estos maestros de la República, idealistas y que creían en la utopía de una patria mejor a través de educar desde el respeto y crear librepensadores para un futuro mejor.

La película está basada en el ensayo Desenterrando el silencio: Antoni Benaiges, el maestro que prometió el mar», de Francesc Escribano. ¿Leyó el libro o trabajó solo con el guión escrito por Albert Val?
Cuando me ofrecieron el papel, yo no conocía nada de Benaiges pero gracias a Sergi Bernal, que es un gran documentalista y ha dedicado 13 años a este proyecto y Francesc Escribano, me pusieron al día y ellos fueron mi motor de aprendizaje. Yo me documenté mucho, además de los libros, leí artículos de Antoni, publicados en La voz de Bureba, las cartas a su familia, tratados de educación para entender al personaje.

He leído que se rodó en parte en localidades de Burgos como Briviesca, Burgos, Salinillas de Bureba. ¿Cómo les recibieron?
Yo fui la primera vez con Sergi Bernal, que conocía a todo el mundo porque había estado años investigando en esa zona. Y la Asociación de Antonio Benaiges y en el pueblo fueron muy hospitalarios, nos abrieron sus casas, nos invitaron a comer, me contestaron a todas las preguntas que les hice, me abrieron la escuela, que ahora es un museo.

Su personaje tiene un acento catalán marcado. ¿Fue premeditado?
Si fue una apuesta súper concreta, porque yo puedo actuar sin acento, pero en este filme ese acento tenía su significado histórico y servía para contextualizar al personaje.

#Elmaestroqueprometióelmar a GramenetTV

S’acaba d’estrenar la pel·lícula #Elmaestroqueprometióelmar, que recull la tràgica i commovedora història d’ Antoni Benaiges, un entusiasta mestre republicà destinat a un petit poble de la província de Burgos (Bañuelos de Bureba) l’any 1934. Benaiges va entusiasmar els seus alumnes però va escandalitzar els poders fàctics de la zona pels seus mètodes pedagògics basats en el mètode del pedagog Freinet -que posa l’accent en el treball en grup i dona autonomia a l’alumne- i per la defensa de les seves idees igualitàries i laiques en l’exercici del magisteri i en els articles que escrivia en periòdics locals. Assassinat el juliol de 1936 i declarat desaparegut, Antoni Benaiges va ser un nom desconegut fins l’any 2010. 

Sergi Bernal era llavors un jove fotògraf colomenc interessat en temes socials que va desplaçar-se a Burgos per fotografiar els treballs d’exhumació de la fossa comuna de La Pedraja, on es van trobar els cossos de 135 republicans assassinats. Quan ja s’havia acabat el treball, un veí va alertar que allà hi podia haver “un catalán como tu, el maestro de mi pueblo”. Sergi Bernal estirà aquell fil que el portà a Mèxic a una escola on treballava un company exiliat de Benaiges, a Mont-roig del Camp -el poble del mestre- i novament a Burgos a la recerca de testimonis vius. No ha deixat d’investigar sobre la figura de d’Antoni Benaiges i de difondre la seva història. 

En aquesta darrera dècada, sobre Benaiges s’han escrit llibres, s’han fet documentals i exposicions, una obra musical, una obra de teatre i ara la pel·lícula, dirigida per Patrícia Font i protagonitzada per un magnífic Enric Auquer. ”És de justícia explicar aquestes històries, no oblidar. 

Quan alguns diuen que són coses del passat, els diem que no, que són històries de futur. Només cal mirar l’actualitat per veure que si volem tirar endavant s’ha de saber d’on venim “, diu Bernal. Queda molt per fer. El cos del mestre Benaiges encara no ha estat identificat.

dijous, 9 de novembre del 2023

Presentació i col·loqui de El mestre que va prometre el mar als cinemes Verdi Barcelona.


Ahir als Cinemes Verdi d#Barcelona vam fer un passi amb col•loqui d#ElMestreQueVaPrometreElMar amb el productor de la pel·licula Tono Folguera i el guinista Albert Val.

Entre el public molts amics, entre ells en Jaume Roigé Benaiges nebot de l#AntoniBenaiges. Fou emocionant quan va explicar els records q als seus 93 anys conservava del seu tiet.





dimarts, 7 de novembre del 2023

Presentació de El mestre que va prometre el mar a Barcelona.

Presentació de #Elmestrequevaprometreelmar a Barcelona, pel·lícula que recupera la memoria del mestre #AntoniBenaiges. Un acte de justícia 87 anys després.

"Salud, pues, BENAIGES! Y escríbame usted este nombre con letras grandes y recias, compañero cajista. Nada más".











dilluns, 6 de novembre del 2023

Impremta escolar: una experiència pedagògica Freinet dels anys 30

Taller a càrrec de Sergi Bernal a la Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola. 

Taller per a famílies amb infants de +8 anys i adults, els menors de 12 anys acompanyats (inscripció per família!). 

Composar, crear, fer clixés, entintar, imprimir... Treballaran el gravat i composaran frases simples amb tipus mòbils per a signar els seus treballs amb una impremta Freinet. 

Aquest taller s'emmarca dins d'un projecte per reivindicar la memòria del mestre Antoni Benaiges.