divendres, 17 de gener del 2014

DESENTERREM EL SILENCI A VILANOVA I LA GELTRÚ

Ja hem passat el documental a Vilanova, molta gent i molt receptiva, a destacar la 1:30 h de xerrada al finalitzar la projecció.   També és important la presència de dues estudiants de batxillerat que han intervingut al debat, molt coherents.

Marxo de Vilanova amb molt gust de boca i amb la certesa que s'ha fet una bona feina en aquesta vila, la llàstima de no haver conegut cap ex alumne de Benaiges.







Reaccions:

Hace quince días estuve visitando una exposición de fotografías en Vilanova i La Geltrú  "Desenterrant el silenci", un proyecto fotográfico y de investigación de Sergi Bernal. Documenta la apertura de una fosa común de 1936, en un lugar de la sierra de La Pedraja situada en Villafranca Montes de Oca (Burgos). En agosto de 2010 se localizó la fosa con 104 personas asesinadas entre julio y octubre de 1936 por la represión fascista , entre las que se piensa que había restos de Antoni Benaiges , natural de Mont-Roig del Camp , y maestro de la escuela nacional mixta de Bañuelos de Bureba , municipio rural cercano a Briviesca . Benaiges también fue director de La escuela Graduada de niños de Vilanova y la Geltrú .
 
La exposición me emocionó, y la investigación de este fotógrafo es buenísima. 

Ayer fuí a ver el documental que presentaron en Vilanova  "El Retratista" , volví a llorar............ Es una pena pués el documental lo han estado pasando en los Cines Girona de Barcelona hasta el pasado día 15 . También han publicado un libro como parte del proyecto, "Antoni Benaiges, el mestre que va pometre el Mar" con la fotografías de Sergi Bernal y textos de Francesc Escribano (nacido en VnG), Francisco Ferrándiz y Queralt Solé. 


Ayer pude hablar con Sergi y me explicó que el tenía dos aperturas de fosas para documentar, escogió la de Burgos y al aparecer el maestro catalán en la fosa, hizo que empezara a interesarse del por qué estaba Benaiges en ese pueblo.

Esta mañana me ha enviado un correo para pedirme algún contacto con el diario. Creo que es un buen tema y para mi ha supuesto conocer la Pedagogía Freinet   (una pasada con las imprentillas y los niños creando sus cuadernos) que seguía el maestro Antoni Benaiges.

Perdona por el rollo, creo que te gustará el tema.



-------------------------------------------------------------------------


L'exposició ja ha estat inaugurada!!  Un gust portar el nom del mestre a Vilanova i La Geltrú.  D'allà on va va sortir un dia de l'any 34 per anar a Bañuelos de Bureba com avanguarda de la tècnica Freinet.  Un exèrcit de mestres armats d'impremtes escolars. Impremtes lliurades a la fantasia dels nens.

Imatges de la presentació del meu germà Andreu Fernàndez. 

 Amb l'historiado Albert Tubau, Marijó Riba, regidora de Cultura i la Montse Bartí dels Moviments de renovació pedagògica del Garraf.


 Llegint un fragment del quadern escolar Llavor, publicat a Vilanova l'any 1933.  Sens dubte, un dels primers treballs del mestre Benaiges amb impremta escolar. i seguint la tècnica que ideà Celestine Freinet.



Amb la Xochitl de Vilanova i la impremta mexicana de San Andrés de Tuxtla Veracruz.  Gracias amigos maestros de México, sepan que como debía ser el nombre de Patricio Redondo retumbó ayer de nuevo en Vilanova.


Mercès per la feina feta als impulsor de l'exposició a Vilanova, als moviments de renovació pedagògica del Garraf, el Foment i a l'Ajuntament de Vilanova.


Antoni Benaiges va començar a treballar com a professor a l’Escola Graduada de nens de Vilanova i la Geltrú on va arribar a ser director interí d'aquest centre educatiu. I va ser substituït pel seu colega Patricio Redondo.    A finals de juliol de 1936, just al principi de la Guerra Civil, va desaparèixer el mestre català. 

Antoni Benaiges

Dos anys abans havia arribat a la petita escola del poble burgalès de Bañuelos de Bureba disposat a aplicar-hi la tècnica Freinet. una innovadora metodologia pedagògica basada en la participació dels alumnes i l’ús de la impremta. Es van publicar més de deu quaderns, que es finançaven amb les subscripcions de familiars i amics i que s’han pogut conservar gairebé tots gràcies a la cura de la família de Mont-roig.
Presentació de la mostraDesenterrant el silenci és un projecte fotogràfic d’investigació que ens mostra la localització a l’agost de 2010 d’una fossa amb més de cent persones assassinades entre juliol i octure de l’any 1936 per la repressió feixista. Es pensa que entre els cossos trobats, pot haver-hi les restes d’Antoni Benaiges, natural de Mont-roig del Camp. L’exposició està formada per una trentena de fotografies dels treballs de recuperació dels cossos, una reproducció d’una fossa comuna de vint metres quadrats i un audiovisual per complementar la mostra.
Aquesta és la proposta que el Foment Vilanoví ens ofereix aquest mes de desembre i a on el seu autor, el fotògraf barceloní Sergi Bernal, ens presenta la seva exposició Desenterrant el silenci, amb la inauguració que tindrà lloc aquest dijous, 12 de desembre a les 19 hores. També es farà la conferència Aprendre la lletra a la Vilanova republicana, a càrrec del historiador Albert Tibau.