dijous, 11 de juliol del 2013

L'etapa mexicana en la història del mestre BENAIGES

[CAT]

A finals de juliol del 1936, just al principi de la Guerra Civil, va desaparèixer el mestre català Antoni Benaiges. Dos anys abans havia arribat al poble burgalès de Bañuelos de Bureba disposat a aplicar, a la seva petita escola rural, la tècnica Freinet, una innovadora metodologia pedagògica basada en la participació dels alumnes i l'ús de la impremta.

Durant més de 75 anys, la feina i la personalitat del mestre van romandre en la intimitat del record dels seus antics alumnes i dels seus companys de professió, mentre la família conservava el desig de conèixer la veritat sobre el seu parador.

L'agost de 2010, amb motiu de l'exhumació d'una fossa comuna al paratge de La Pedraja (Burgos), la memòria del mestre va emergir i es va iniciar una investigació que ha descobert una història única, emotiva i poètica.

Una història al límit de l'oblit que ens transporta d'una fossa comuna d'assassinats impunement l'any trenta sis, al món dels nens i la pedagogia, per a portar-nos fins a Mèxic on els mestres republicans van portar la tècnica de la impremta a l'escola i la van conservar com un tresor fins avui dia.
 

[CAST]

 

A finales de julio de 1936, justo en el inicio de la Guerra Civil, desapareció el maestro catalán Antoni Benaiges. Dos años antes había llegado al pueblo burgalés de Bañuelos de Bureba dispuesto a aplicar en su pequeña escuela rural la técnica Freinet, una innovadora metodología pedagógica basada en la participación de los alumnos y el uso de la imprenta.

Durante más de 75 años, su labor y su personalidad permanecieron en la intimidad del recuerdo de sus antiguos alumnos y de sus compañeros de profesión, mientras su familia albergaba el deseo de conocer la verdad sobre su paradero.

En agosto de 2010, con motivo de la exhumación de una fosa común en el paraje de La Pedraja (Burgos), emerge la memoria del maestro y se inicia una investigación que descubre una historia única, emotiva y poética.

Una historia al límite del olvido que nos transporta de una fosa común de asasinados impunemente en el año trenta y seis, al mundo de los niños, de la infancia y de la pedagogía, para conectar hasta el México actual, México donde los maestros republicanos llevaron la técnica de la imprenta en la escuela y la conservaron como un tesoro hasta hoy día.

 

Però, com es va fer aquest fantàstic quadern? Aquí unes imatges d'una de les mestres, l'Edith Olin.










Per acabar amb l'etapa mexicana us mostro un regal molt especial que he rebut fa pocs dies de Mèxic, els nens de l'Escuela Experimental Freinet, ens han fet protagonistes al seu quadern:  Infantiles.

Una salutació a l'escola, als mestres Mago y Edith, a José Luís, el director y tots els nens de cinquè grau.  Mercès pel vostre treball, com ja ho van fer els nens de Bañuelos fa 77 anys, des de l'escola mexicana tornen amb El retratista.








Més imatges de Mèxic acabades de sortir del forn:

 Entrevista a Fernando Jimenez pel documental El Retratista a l'Escuela Manuel Bartolomé Cossio en la Ciutat de Mèxic. Maç 2013.
Graciela de Tapia, directora de la Escuela Manuel  Bartolomé Cossio, Méxic DF.  Escola fundada per José de Tapia Bujalance al seu exili.


 Cassament a la Ciutat de Mèxic
 
 De bolo a la Ciutat de Mèxic




 Família
 L'hort de l'escola






Poc a poc he anat  editant les imatges del nostre viatge a San Andrés Tuxtla, Veracruz, Mèxic.  La imprenta a l'escola, estic satisfet de la feina feta.  Us deixo una mostra d'imatges:

Poco a poco se han ido editando las imágenes capturadas en nuestro reciente viaje a San Andrés Tuxtla, Veracruz, México.  La imprenta en la escuela.

Us deixo una mostra d'imatges:










 

Avui mateix hem tornat de la nostra aventura mexicana, val a dir que ha superat totes les nostres espectatives, veure una imprenta maternal funcionar és un fet increible, i sobretot quan es torna a imprimir de nou aquell nom BENAIGES, tal com s'ha anat fent als darrers 73 anys.  Us deixo una mostra del que he pogut veure allà a San Andrés Tuxtla.


 Firmando libros en la Escuela Experimental Freinet, con Armando Rodríguez y el sr. Ranero. — en San Andres Tuxtla, Veracruz.
 Imprimiendo la primera página con el nombre de Benaiges, igual como se ha hecho en esa escuela desde hace 70 años. — en San Andres Tuxtla. Veracruz.
 Imprimiendo la primera página con el nombre de Benaiges, igual como se ha hecho en esa escuela desde hace 70 años. — en San Andres Tuxtla. Veracruz.


Con los tipos, antes de componer.
— en San Andres Tuxtla.
Nens de l'Experimental Freinet ordenant el tipus.


 Premsa escolar, març 2013.   'Escola Experimental Freinet de Sant Andrés Tuxtla Veracruz.






La imprenta maternal de la Escuela Experimental Freinet de San Andrés de Tuxtla, Veracruz, México, imprimiendo el nombre del maestro asesinado.



Quaderns impresos a l'Escola Experimental Freinet de Sant Andrés Tuxtla Veracruz des de l'anu 1943 fins a l'actualitat


Però, que fa el nom del mestre Benaiges a un quadern mexicà imprés fa setanta anys a una petita escola de Veracruz, Mèxic?    I com és que els quaderns que fa ara aquella escola continuen imprimint-lo?  

Resoldre'm aquest misteri en breu.    Farem el capítol final de EL Retratista.