Agosto 2010. Fosa común de La Pedraja, Burgos. Una exhumación de republicanos asesinados. Un testigo hace emerger la memoria perdida del maestro de su pueblo asesinado en julio del 36. Durante esa semana estuve documentando los trabajos de esa exhumación. "En esta fosa hay un paisano tuyo, un maestro catalán.” me dijo una familiar que buscaba a su abuelo desaparecido.Aquella noticia provocó que iniciara una obsesiva investigación para divulgar la vida del maestro Antoni Benaiges. [Sergi Bernal]
divendres, 23 d’agost del 2013
Desenterrem el silenci a Mont-roig del Camp
HOMENATGE AL MESTRE ANTONI BENAIGES A LA SEVA VILA, MONT-ROIG, EL MESTRE QUE EDUCAVA PER FER HOMES LLIURES.
Al Centre Miró, mestres valencians observen els quaderns de Bañuelos. Foto: Andreu Fernandez
Al Centre Miró, Jaume Roigé Benaiges, nebot del mestre i propietari dels quaderns. Foto: Andreu Fernandez
Al Centre Miró, visita guiada. Foto: Andreu Fernandez
Sota la placa amb la família Benaiges Foto: Andreu Fernandez
La història
A finals de juliol del 1936, just al principi de la Guerra Civil, va desaparèixer el mestre català Antoni Benaiges. Dos anys abans havia arribat al poble burgalès de Bañuelos de Bureba disposat a aplicar, a la seva petita escola rural, la tècnica Freinet, una innovadora metodologia pedagògica basada en la participació dels alumnes i l'ús de la impremta.
Durant més de 75 anys, la feina i la personalitat del mestre van romandre en la intimitat del record dels seus antics alumnes i dels seus companys de professió, mentre la família conservava el desig de conèixer la veritat sobre el seu parador.
L'agost de 2010, amb motiu de l'exhumació d'una fossa comuna al paratge de La Pedraja (Burgos), la memòria del mestre va emergir i es va iniciar una investigació que ha descobert una història única, emotiva i poètica.
Un llibre, una exposició fotogràfica i un documental
Aquesta història l’hem explicada amb una exposició fotogràfica, anomenada Desenterrant el silenci i que s’ha exhibit a més de 15 sales. Un llibre: AntoniBenaiges, el mestre que va prometre el mar, dels autors Francesc Escribano, la Queralt Solé, Francisco Ferrandiz i Sergi Bernal. I en breu presentarem el documental, El Retratista, fet sota la direcció de l’italià Alberto Bougleux.
Homenatge i dignificació a Mont-roig del Camp
Tot aquest projecte de memòria té l’objectiu de recuperar i dignificar la figura del mestre assassinat Antoni Benaiges i amb ella la resta del col·lectiu d’assassinats pel feixisme.
Al març de 2013 el Memorial Democràtic l’homenatjava a l’Escola Jacint Verdaguer, mesos després el poble de Bañuelos batejà la seva escola com “Escuela Antonio Benaiges”, la història continua i la propera parada serà Mont-roig del Camp, la seva vila.
Aquest correu és una invitació a particulars i mitjans, una comunicació per que tingueu coneixement de l’acte de memòria que farem acompanyats de la família i vilatans a Mont-roig del Camp.
Programa
Dijous 26 a les 20 hores, presentació del llibre: Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar, amb la participació d’en Francesc Escribano , Leopoldo Blume i Sergi Bernal. Lloc: Casa de Cultura, Verge de la Roca, 5.
Divendres 27 a les 19 hores, inici de la festa major de Mont-roig del Camp.
Lectura del pregó de festa Major per part de la família Benaiges. El llegiran l’Elisa Benaiges i en Jaume Roigé, nebots de l’Antoni. (Plaça Joan Miró)Seguidament es descobrirà la placa commemorativa que l’Ajuntament instal·larà a la façana de la casa on va néixer, per acabar s’inaugurarà l’exposició fotogràfica, Desenterrant el silenci, a l’església vella de Mont-roig del Camp.(Carrer Major)
Setmana cultural de Mont-roig (finals d’octubre)
Passi del documental El Retratista. Lloc: Casa de Cultura, Verge de la Roca, 5.
Recordeu esteu tots convidats...
"Una vida sin memoria no sería vida: Nuestra memoria es nuestra coherencia, nuestra razón, nuestra acción, nuestro sentimiento." (L.Buñuel)