dissabte, 11 de novembre del 2023

#Elmaestroqueprometióelmar a GramenetTV

S’acaba d’estrenar la pel·lícula #Elmaestroqueprometióelmar, que recull la tràgica i commovedora història d’ Antoni Benaiges, un entusiasta mestre republicà destinat a un petit poble de la província de Burgos (Bañuelos de Bureba) l’any 1934. Benaiges va entusiasmar els seus alumnes però va escandalitzar els poders fàctics de la zona pels seus mètodes pedagògics basats en el mètode del pedagog Freinet -que posa l’accent en el treball en grup i dona autonomia a l’alumne- i per la defensa de les seves idees igualitàries i laiques en l’exercici del magisteri i en els articles que escrivia en periòdics locals. Assassinat el juliol de 1936 i declarat desaparegut, Antoni Benaiges va ser un nom desconegut fins l’any 2010. 

Sergi Bernal era llavors un jove fotògraf colomenc interessat en temes socials que va desplaçar-se a Burgos per fotografiar els treballs d’exhumació de la fossa comuna de La Pedraja, on es van trobar els cossos de 135 republicans assassinats. Quan ja s’havia acabat el treball, un veí va alertar que allà hi podia haver “un catalán como tu, el maestro de mi pueblo”. Sergi Bernal estirà aquell fil que el portà a Mèxic a una escola on treballava un company exiliat de Benaiges, a Mont-roig del Camp -el poble del mestre- i novament a Burgos a la recerca de testimonis vius. No ha deixat d’investigar sobre la figura de d’Antoni Benaiges i de difondre la seva història. 

En aquesta darrera dècada, sobre Benaiges s’han escrit llibres, s’han fet documentals i exposicions, una obra musical, una obra de teatre i ara la pel·lícula, dirigida per Patrícia Font i protagonitzada per un magnífic Enric Auquer. ”És de justícia explicar aquestes històries, no oblidar. 

Quan alguns diuen que són coses del passat, els diem que no, que són històries de futur. Només cal mirar l’actualitat per veure que si volem tirar endavant s’ha de saber d’on venim “, diu Bernal. Queda molt per fer. El cos del mestre Benaiges encara no ha estat identificat.